keskiviikko 8. lokakuuta 2008

Laurentius ja seurakunnan aarteet


Kirkkoisä Kyprianus on kertonut Rooman seurakunnan marttyyreista. Keisari Valerianuksen vainojen aikaan vuonna 258 seurakunnan johtaja Sixtus mestattiin uskonsa tähden. Kyprianus kertoo, että päädiakoni Laurentius oli itkenyt seuratessaan Sixtusta mestauspaikalle, koska häntä ei oltu katsottu arvolliseksi kantamaan marttyyrikruunua. Sixtus oli lohduttanut häntä, että vaikea taistelu odotti häntä lähipäivinä ja että hän tulisi kärsimään kuoleman Kristuksen tähden.

Laurentius säästettiin luultavasti siksi, että Rooman varakonsuli toivoi hänen avullaan pääsevänsä käsiksi seurakunnan varoihin. Ne olivat Laurentiuksen hallussa. Kun tämä toive tuli Laurentiuksen tietoon, hän pyysi aikaa kerätä varat. Tarinan mukaan hän lahjoitti varat köyhille. Sitten hän keräsi kaikki seurakunnan köyhät ja saattoi heidät varakonsulin eteen ja sanoi:

"Katso, tässä ovat seurakunnan aarteet, sillä he elävät Kristuksen uskossa ja Kristus elää heissä."

Varakonsuli raivostui huomatessaan tulleensa petetyksi ja langetti Laurentiukselle kuolemantuomion. Hänet halstrattiin kuoliaaksi. Hän kärsi hirvittävät tuskat suurella kärsivällisyydellä. Maattuaan jonkin aikaa halstarissa hän tarinan mukaan sanoi hiljaa ja lempeästi varakonsulille:"Nyt minut on jo paistettu toiselta puolelta; käännä sen tähden tähden toinen puoli."
Sixtus kuoli elokuun 6 vuonna 258. Laurenius muutaman päivän päästä. Heidän kuolemistaan kertonut Kyprianus kärsi marttyyrikuoleman samana vuonna syyskuun 14. päivä. Hänen kerrotaan huudahtaneen "Jumalalle olkoon kiitos" kuultuaan joutuvansa mestattavaksi miekalla.
Kun teloittaja tuli hänen luokseen mestauspaikalla, hän pyysi omiaan antamaan tälle 25 guldenia palkkioksi työstään.
Kaikki nämä miehet tiesivät, että heillä oli aarre odottamassa taivaissa.
Kun seuraavan kerran olet lähellä jotain Suomen monista Pyhän Laurin kirkoista, muista että länsimaissammekaan ei aina ole ollut samanlaista vapautta uskoon ja vakaumukseen kuin nyt. Saamme kiittää tilanteestamme monia, jotka eivät raskaimmankaan painostuksen alla ole kieltäneet totuutta.

Ei kommentteja: