lauantai 4. lokakuuta 2008

Pyhän Martin viitta


Martinus eli suomeksi Martti syntyi 300-luvun alkupuolella. Hän vietti nuoruutensa sotilaana. Hän oli jo kymmenvuotiaana kuullut evankeliumin ja halunnut liittyä kristilliseen seurakuntaan, mutta se ei ollut hänen vanhemmilleen mieleen. He pakottivat hänet ryhtymään sotilasuralle vartuttuaan.

Hän oli erilainen roomalainen sotilas. Normaalin tavan mukaan sotilaitten palvelijat luonnollisesti palvelivat heitä. Martti sen sijaan ei antanut palvelijansa kiillottaa saappaitaan vaan saattoi omien saappaittensa ohella kiillottaa palvelijansakin saappat. Aterialla miehet söivät yhdessä palvellen toisiaan. Juopottelua ja muuta vastaavaa hän ei harrastanut.

Kerran Martinuksen joukko-osasto oli menossa Amiensin kaupungin läpi. Oli kylmä talvi, monia oli menehtynyt pakkaseen. Auttamaan auliilla sotilaalla ei ollut päällään kuin viitta, sillä hän oli jakanut pois muut vaatteensa.

"Olisiko mitään köyhälle ja alastomalla miehelle?" hän kuuli silloin jonkun kysyvän.

Ja toden totta: lumessa istuva kerjäläinen oli liki alaston.
Muut sotilaat menivät ohi, mutta Martinus pysähtyi, otti viittansa ja leikkasi sen kahtia miekallaan. "Veljeni, jaan kanssasi sen mitä minulla on."

Seuraavana yönä, kun Martinus nukkui kietoutuneena viitan puolikkaaseensa, hän näki näyssä Kristuksen taivaallisessa kirkkaudessa enkelien ympäröimänä. Hänellä oli päällään Martinuksen viitanpuolikas.
"Martinus, joka vielä odottaa kastettaan, antoi tämän viitan minulle".

Kun Pyhäksi Martiksi myöhemmin nimitetty mies heräsi seuraavana aamuna, hän tiesi mitä hänen tuli tehdä. Hän riensi kirkkoon pyytämään kastetta. Hän odotti jonkin aikaa sen toteuttamista ystävänsä toiveesta, joka oli pyytänyt häntä viivyttämään sitä. Tämä halusi, että he voisivat tehdä sen yhdessä, kun ystävä olisi vapaa asepalveluksesta.

Pyhä Martti päätyi lopulta kirkon palvelukseen Toursin piispaksi. Paljon tarinoita on kerrottu hänen rohkeudestaan ja uskollisuudestaan.

Aikamme on pinnallinen. Jos tätä kirjoitettaessa katsoo vaikka listaa suosituimmista blogeista, niin kärjessä on suuri joukko muotia, pukeutumista ja tyyliä käsitteleviä sinänsä sympaattisia ja asiallisiakin sivustoja.

Ehkäpä kuitenkin ajatus roomalaisesta sotilaasta antamassa viittansa puolikasta kerjäläiselle voisi pysähdyttää meitä miettimään elämän syvempiäkin arvoja.

Ei kommentteja: