sunnuntai 12. lokakuuta 2008

Veljesten kiusaus


Toisen vuosituhannen ensi vuosina kaksi veljestä oli matkalla turnajaisiin Ranskassa. He olivat ritareita ja varakkaan suvun perillisiä. He joutuivat matkallaan menemään pitkän ja yksinäisen metsä-alueen läpi.

Siellä molempien mieleen tunki samaan aikaan tummansävyisiä ajatuksia. "Minähän voisin täällä helposti surmata veljeni ja koko perintö olisi minun."
Kumpikaan ei kuitenkaan langennut toteuttamaan ajatusta. Turnajaiset ja paluumatka sujuivat ongelmitta.

Myöhemmin he kuitenkin matkustivat samaa tietä ja syyllisyyden tunteet nousivat heidän sydämiinsä heidän muistaessaan aiemmat mietteensä. Miehet tunnustivat erikseen ajatuksensa eräälle erakolle. Ja sitten he paljastivat ne toisilleenkin.
"Sinäkin?"

Tietoisuus kummankin syyllisyydestä järkytti heitä ja he päätyivät yhdessä ratkaisuun.
He päättivät paeta maailmaa, joka aikaansai sellaisia ajatuksia veljesten mieleen. "Perintömme saa mennä muille. Antakaamme me itsemme Jumalalle."

Veljekset liittyivät erään metsässä asustelleen erakon seuraan. Se oli alkuna merkittävälle yhteisölle, josta syntyi luostari Molesmeen. Siellä merkittävään asemaan nousivat apotti Robert ja britti Stephen Harding. He halusivat palauttaa takaisin benediktiiniläisen luostarilaitoksen ihanteet, joiden näkivät kadonneen ajan myötä. Sellainen ilmiöhän tuntuu toistuvan herätysliikkeissä: ennemmin tai myöhemmin etäännytään ihanteista, maallistuminen saa sijaa ja pian ollaan täyden uudistuksen tarpeessa. Miehet perustivat luostarin karuihin oloihin luotaantyöntävälle suolle Citeaux'n alueelle. Se oli syntynä sistersiaaniselle sääntökunnalle, joka levisi laajalle Euroopassa. Heitä on kutsuttu myös valkoisiksi veljiksi siinä missä dominikaaneja kutsuttiin mustiksi veljiksi.

Harvat meistä lienevät miettineet veljesmurhaa keinona varallisuuden kasvattamiseen. Kuitenkin monenlaisia kyseenalaisia keinoja voi mieleen tulla, kun halutaan etsiä rikkautta tai taloudellista etua. Ehkäpä köyhien riisto, jota maailmassamme tapahtuu, ei pahimmillaan ole kovin kaukana veljesmurhasta, jos asiaa tarkkaan tutkitaan. Vaikkemme voisi paeta maailmaa erakkoyhteisöön, voimme kuitenkin veljesten tavoin torjua ahneuden ja itsekkyyden ajatuksia - yksilöinä ja yhdessä.

Ei kommentteja: